This is the cookies notice. Read more here.

share

Vodič za medije o trans temama: Inkluzivni vodič za novinarke’e, urednice’ke i kreatorke’e sadržaja informiran radom u zajednici

TGEU-ov novi Vodič za medije o trans temama pruža savjete o tome kako prenositi priče o trans i nebinarnim osobama, na etičan način i s poštovanjem. Sadrži reference na pouzdane izvore provjerenih podataka. Tu je i popis kontakata za nekoliko relevantnih aktivističkih zajednica i organizacija za ljudska prava.

Zašto ovaj vodič za medije o trans temama?

Naš Vodič za medije o trans temama temelji se na kolektivnom znanju. Prikuplja raznolik raspon iskustava o inkluzivnom novinarstvu i informiranom predstavljanju tema transrodnosti i nebinarnosti. Nastao je u bliskoj suradnji s TGEU članica’ovima.

Što je u vodiču?

Vodič za medije o trans temama sadrži pet ključnih dijelova:

  • Praksa – praktični vodič o tome kako izvještavati o trans i nebinarnim osobama na etičan  i poštivajući način. Tu su i reference na pouzdane izvore provjerenih podataka i kontakt informacije.
  • Ključne teme – uvodni materijal u ključne probleme s kojima se trans zajednice  suočavaju.
  • Razbijanje mitova – pregled opasnih mitova. Posebno se fokusiramo na mitove koji se često promiču u medijima, a koji se temelje na dezinformacijama. Navedene su činjenice, utemeljene na dokazima i podacima.
  • Glosar – ključne definicije kojima se služe civilno društvo i novinarke’i informirane’i o trans temama.
  • Šalabahter: popis za brzu provjeru – sažetak svih preporuka. Ovo se može koristiti odvojeno od Vodiča.

Za koga je ovaj vodič?

Ovaj je vodič posebno osmišljen za novinarke’e, urednice’ke i kreatorke’e sadržaja. Ovaj vodič objedinjuje preporuke i znanja iz drugih publikacija i smjernica.